Nestahuji tachografy, ale chci to dát dopořádku. Co musím udělat?

  • DATACHO.cz
  • 10. 04. 2019

Často se setkáváme s dopravci, kteří dosud neřešili problematiku stahování a vyhodnocování dat z tachografů a karet řidičů. Ono přiznejme si - v dopravě je toho spousta na řešení a stahování dat z tachografů (a karet řidičů) je na první pohled neznámá věc, takže to má člověk tendenci odložit tzv. na jindy a tak stále dokola. Pokud za námi dopravce přijde s tím, že by to rád měl v pořádku, tak mu vše rádi vysvětlíme. Jednotlivé kroky - co potřebuje, kde si to zařídí, jak dlouho to trvá, kolik to stojí... někdo si o tom ale radši přečte, v klidu promyslí a právě pro ně jsme připravili tento souhrn toho, co budou potřebovat.

 

1) Karta podniku

Pro stahování tachografu potřebujete kartu podniku. Ta funguje jako takzvaný klíč, který zastrčíte do tachografu a tachograf se tím odemkne a umožní vydat data. Karta podniku se nestahuje (slouží jako klíč, nezapisují se na ni aktivity).

Vydání karty stojí 700 Kč, vyřídíte ho na příslušném obecním úřadu s rozšířenou působností a vydání trvá 15 dnů.

 

2) Čtečka tachografu

Abyste mohli data stáhnout, potřebujete čtečku digitálního tachografu. Pro zjednošení si ji představte jako obyčejnou USB flashku - na jednom konci je konektor do tachografu, na druhém USB konektor do počítače. Zastrčením do tachografu se začne se stahováním tachografu, zastrčením do PC se tváří jako klasická USB flashka.

 

3) Čtečka karet řidičů

Pokud budete brát čtečku od nás, tak čtečka karet řidičů je integrována ve čtečce tachografu (2v1) a nemusíte toto řešit. Pokud ne, tak budete potřebovat zakoupit čtečku karet řidičů, cena se pohybuje kolem 1 000 Kč.

 

4) Program na vyhodnocování dat

Povinností dopravce není jen data stahovat, ale také vyhodnocovat. Dopravce totiž ručí za řidiče a to tím způsobem, že nesmí umožňovat řidiči podmínky, které by jej nutily nebo podbízely k porušování bezpečnostních přestávek. Dopravce samozřejmě nemůže ručit za činy řidiče, ten když si postaví hlavu s tím, že pojede, tak ho nikdo nezastaví. A ví to i úředníci - proto dopravce musí vyhodnocovat data z karet řidičů a tachografů a v případě porušení to musí s řidičem řešit (upozornění, napomenutí, odepření prémií...), tím se chrání. Dále dopravce musí archivovat data, hlídat termíny stahování ... a proto jsme vyvinuli Datacho.cz, které všechno řeší.

 

To je vše, nyní jste vybaveni vším, co potřebujete pro vzorné stahování dat. Pokud už vše máte a nevíte, jak stáhnout, tak jsme to popsali v článku Jak stáhnout digitální tachograf. Doporučujeme také přečíst, kdy je potřeba stahovat data - jak z karet, tak tachografů.