Čtečka tachografu: Chyba RTC

  • DATACHO.cz
  • 20. 12. 2021

Čtečka tachografů a karet řidičů má vestavěnou baterii, která zajišťuje, že přístroj můžete používat bez nutnosti jej mít zapojený kabelem ke zdroji elektřiny. Tak jako každá baterie, i ta ve čtečce se velmi pomalu vybíjí. Pokud ve firmě stahujete data nepravidelně nebo pouze stahujete data, ale čtečku už nepřipojujete k počítači, aby se dobila, může se Vám stát, že budete chtít stáhnout kartu nebo tachograf a vyskočí chyba RTC.

Co chyba RTC znamená?

Zkratka RTC znamená „real time clock”. Čtečka má uvnitř sebe časovač, který hlídá aktuální čas a pokud se čtečka vybije úplně, tak se resetuje i tento vnitřní čas čtečky a poté čtečka vyhodí tuto chybu a neumožní stahovat data. To z toho důvodu, že se při stahování zapisuje na kartu datum posledního stažení a pokud čtečka neví, kolik je hodin, tak by na kartu mohla zapsat nesmyslné datum a to by bylo špatně.

Jak tomu předcházet?

Prevence je jednoduchá, čas od času vzít čtečku a zapojit ji přes USB do počítače. Čtečka bude blikat oranžově, to znamená, že se dobíjí. Jakmile přestane blikat a začne svítit zeleně, je dobitá.

Jak to opravit?

U čtečky se musí znovu nastavit vnitřní čas, ač je to pro nás operace na pár minut, tak to bez speciálních nástrojů neuděláte. Proto pokud se s tímto setkáte, můžete nám čtečku zaslat na adresu kanceláře a my Vám to zdarma opravíme, nehledě na záruku. Jenom nám prosím dejte dopředu vědět, že nám ji zašlete, kdyby to pošta uložila na poště, ať si zásilku pohlídáme a máte čtečku co nejdříve zpátky.